Skip To Content
Offentlige ladestasjoner

Lading på offentlige ladestasjoner

I Norge var det totalt 24 000 offentlige ladestasjoner og 6000 hurtigladestasjoner i april 2022 – og det blir stadig flere. Så med litt planlegging er det ikke noe problem å kjøre langt med elbil.

Enkelt å lade når du er på farten

Når du er på farten, kan du lade ved mer enn 24 000 offentlige ladestasjoner. Du trenger bare aktivere ladestasjonen med en app, et ladekort eller en QR-kode. Og du trenger en kabel med egnet adapter. Kontakten kan være 16 eller 32 A. Avhengig av strømstyrken og hvor mange faser ladestasjonen har, kan bilen lades med opptil 22 kW.
Finn en ladestasjon
For å gjøre det enkelt å lade når du er på farten, eller hvis du ikke kan montere hjemmelader, kan du bruke dette praktiske kartet til å finne en egnet ladestasjon. 
Offentlige ladestasjoner
Det blir stadig flere offentlige ladestasjoner. Stadig flere supermarkeder, parkeringsplasser, offentlige anlegg og hoteller tilbyr ladestasjoner. Nettbasert betaling med app blir en stadig mer populær løsning blant leverandørene. For eksempel kan du skanne en QR-kode på ladestasjonen. Deretter trenger du bare registrere deg som bruker i appen, siden betalingsmetoden ligger der. 
Ladestasjoner med gratis lading
Det finnes mange flere ladestasjoner med gratis lading enn du tror. Mange offentlige anlegg, kommunehus, restauranter, hoteller og butikker tilbyr gratis lading. Kanskje tilbyr arbeidsgiveren din gratis lading? Det kan lønne seg å spørre. 

Betale på offentlige ladestasjoner

Hvordan betaler jeg for å bruke offentlige ladestasjoner? Hva må jeg huske på, og hvordan blir jeg belastet? Eller lønner det seg å ha med seg lader? Her finner du all viktig informasjon.
Ladekort

Hvis du vil lade på en offentlig ladestasjon, trenger du ofte et ladekort. Det kan du enkelt bestille på nettstedet til leverandøren. Du bør velge leverandør med omhu. Det finnes over 200 leverandører på markedet, så det kan være store prisforskjeller, og ikke alle kort kan brukes på alle ladestasjoner. 

 

Kjørestilen din vil også spille inn når du skal velge ladekort. Hvis du for eksempel kjører mye, kan det lønne seg med et ladekort med månedsgebyr, siden det gjør hver lading rimeligere. Hvis du bare kjører av og til, kan et forhåndsbetalt ladekort være et bedre valg. 

 
Faktureringssystemer

Siden det finnes mange leverandører, finnes det også mange forskjellige faktureringssystemer. Det brukes enten et betalingskort, som det finnes flere enn 300 av bare i Tyskland, eller en app. Faktureringen kan være basert på et månedsgebyr, et forhåndsbetalt gebyr eller andre priskomponenter.

 

Disse kan for eksempel være:

 

  • Ladetid: Du blir fakturert for tiden bilen er koblet til ladestasjonen
  • Lademengde: Du betaler for lademengden, altså kilowattimene, du har ladet bilen med
  • Startgebyr: et engangsgebyr for hver lading

 

Enkelte leverandører kombinerer også disse typene med hverandre eller med grunngebyret, for eksempel grunngebyr pluss lademengde eller startgebyr pluss ladetid.  

 
Bærbar lader

Med en bærbar lader i bagasjerommet kan du lade enkelt og trygt når du trenger det, hos venner, i parkeringshuset på jobb og også hjemme, med optimert effekt på opptil 22 kW fra industrikontakter, og fra alle vanlige stikkontakter.  

 

Et godt tips: En bærbar lader er ikke bare praktisk når du er på farten, det er også et godt og trygt alternativ til å montere en hjemmelader i garasjen eller ved boligen. Du må finne ut hvilket alternativ som er gunstigst for deg. En bærbar lader er billigere, men strømprisen blir høyere og ladetiden lengre. Kjøp og montering av en hjemmelader er dyrere, men du lader billigere.  

 

Flere ladealternativer

Vil du lade på en ladestasjon i et parkeringshus, på arbeidsplassen eller med en hjemmelader? Her er alt du trenger å vite. 
Ladestasjoner i parkeringskjellere
Tidligere var det bekymringer knyttet til brannsikkerheten, men nå trengs det ikke lenger tillatelser eller spesielle brannverntiltak for å montere ladestasjoner i parkeringskjellere.  Det er likevel noen ting du bør tenke på. 

Som gårdeier må du gjøre deg kjent med lover og regler for parkeringskjellere. I tillegg til å tenke på brannvern, bør du få utført en risikovurdering. Den gjøres av en elektriker. Elektrikeren undersøker stedet og fastsetter minstekravene for installasjonen. I tillegg til elektriker anbefales det å kontakte nettoperatøren før du monterer en ladestasjon. Spesielt med tanke på beregning av samtidighetsfaktoren, som tar hensyn til hvor mange biler som lades samtidig.

Det er alltid lurt å melde fra om montering av en ladestasjon, selv om dette ikke er et krav, også når du bare kobler til en mindre lader med effekt på 3,7 kW. Da blir den registrert i systemet, og fremtidig belastning kan beregnes på forhånd.

Kommersiell bruk av ladestasjoner
Montering av ladere som de ansatte kan bruke til å lade gratis, kan gjøre det enklere for bedrifter å rekruttere dyktige ansatte. Det kan også gi bedriften skattefordeler, siden det ikke pålegges skatt når de ansatte lader elbilene sine. 
Når du bruker en elbil eller ladbar hybrid som firmabil, beregnes bilkostnadene på samme måte som for biler med forbrenningsmotor. Men det kan være vanskelig å beregne strømkostnadene for lading. Et tips: Kostnader for montering av en ladestasjon som bare brukes til å lade bilen, og montering av en strømmåler, er fradragsberettigede utgifter.
Sammenligning av hjemmeladere
Det er noen ting du bør tenke på når du skal kjøpe en hjemmelader: Det er forskjell på hvor mye effekt de kan levere: 11 eller 22 kW.  Hjemmeladeren på 22 kW lader bilen dobbelt så raskt, men hvis du har mulighet til å lade bilen over natten, vil en lader med 11 kW være mer enn tilstrekkelig. Det tar lengre tid å lade bilen med en hjemmelader på 11 kW, men samtidig beskyttes batteriet bedre, slik at det varer lenger. 
Det er også en annen forskjell mellom hjemmeladere med 11 og 22 kW: Førstnevnte trenger du bare melde fra om til nettoperatøren, mens sistnevnte må du få godkjenning for. Hvis du kjører elektrisk varebil, som alltid må være klar til bruk, kan det være en fordel å velge en hjemmelader med 22 kW. KfW gir ikke tilskudd til hjemmeladere som brukes til kommersielle formål.

Mer informasjon om lading på farten

Hvor mange ladestasjoner finnes det i Norge?

Det er registrert totalt 24 000 vanlige ladestasjoner og 6000 hurtigladestasjoner per april 2022. Og antallet øker stadig. Så du kan trygt legge ut på en lengre kjøretur uten rekkeviddeangst.

Hvordan finner jeg ladestasjoner?

Før du legger ut på langtur, anbefaler vi at du tar en titt på kartet vårt eller en oversikt over ladestasjoner. Du finner garantert nok ladestasjoner til at du kommer helt frem uten problemer.

Hvor mye koster en elbil i måneden?

Forbruket til Opel Mokka-e er rundt 18 kilowattimer per mil. Med dagens strømpriser (2021) på 72,9 øre/kWh i følge SSB, koster 18 kilowattimer totalt 13,12 kr per mil. Derfor er det billigere å «fylle tanken» på denne bilen enn på en bensinbil. Hvis du sammenligner andre kostnader, for eksempel vedlikehold og service, avgifter og forsikring, er elbilen også rimeligere. 

Hvor høy er ladestrømmen?

Det avhenger av lademetode og hvor du lader. AC-ladestasjoner har vanligvis en effekt på 11–22 kW. Kombinerte ladestasjoner har effekt på opptil 43 kW AC med type 2, og opptil 150 kW DC med CSS og CHAdeMO.